Lasă un comentariu

Fizica distractiva

Fizica distractiva – cum se construieste un avion?

Iti amintesti cand erai elev(a) si, daca te plictiseai la ore, incepeai sa faci un avion de hartie, pe care, daca aveai curaj, il lansai in aer catre un alt coleg? Cel mai probabil, copilul tau nu se distreaza la fel in timpul orelor, dar ii poti propune o activitate interesanta pe care sa o realizati acasa: construirea de avioane speciale, respectand cateva legi ale fizicii.

De ce ai nevoie

  • hartie alba, de texturi diferite (mai groasa si mai subtire)
  • lipici
  • foarfeca
  • buna dispozitie


Cum se realizeaza?

1. Creeaza un avion din hartie simpla dupa pasii pe care ii stii din copilarie. Daca nu ti-i mai amintesti exact, iata un material din care te poti inspira:
2. Intreaba-l pe copil care sunt, dupa parerea lui, criteriile care influenteaza calitatea unui avion de hartie (marimea, grosimea hartiei, forma etc).Principiul lui Arhimede: „Un obiect inconjurat de aer este impins de jos in sus cu o forta egala cu greutatea volumului de aer dezlocuit de acesta”. Asadar, atunci cand construiti un avion trebuie sa fiti atenti la materialul utilizat si la forma lui, fiindca e nevoie ca acesta sa inlocuiasca o cantitate cat mai mare de aer. Poate ati putea adauga niste aripi mai mari si mai usoare.Principiul lui Bernoulli: „In cazul unui curs orizontal, atunci cand viteza unui fluid creste,  presiunea exercitata de acesta scade”. Acest principiu explica ridicarea de la sol a unui avion in miscare. Atunci cand viteza avionului creste, aerul se deplaseaza cu o viteza mai mare peste varful curbat al aripii decat pe dedesubtul acesteia. Astfel, aerul exercita sub aripa o presiune ascendenta mai mare decat presiunea de deasupra aripii (descendenta), rezultand o forta ascendenta net superioara, care permite ridicarea avionului in aer.3. Acum poti continua activitatea intr-o competitie: al cui avion se va ridica cel mai sus si care dintre ele va zbura mai mult? Care sunt diferentele dintre cel mai bun avion si celelalte? Ce principii respecta si de ce?

De ce sa realizezi aceasta activitate cu copilul tau

Este o modalitate usoara de a recapitula cateva cunostinte de fizica si de a petrece timpul intr-o maniera distractiva alaturi de copilul tau.
Prin astfel de activitati practice si distractive, adolescentul tau va reusi sa inteleaga aplicabilitatea celor invatate la scoala, in mediul fizic, de zi cu zi.

Este o activitate care ii va trezi copilului tau interesul pentru a descoperi si alte situatii in care se aplica teoriile invatate la scoala.

Bancuri si glume despre fizica si fizicieni

Atunci când un elev de clasa a treia a fost întrebat care este prima lege a lui Newton, acesta a răspuns: „Corpurile în mișcare rămân în mișcare, iar cele în repaus rămân în pat până sunt strigate de mamele lor.”

– Care este numele primului detectiv al electricității?
– Sherlock Ohms!

– Care este regula mâinii drepte aplicată de elevii cu profesori de fizică severi?
Pasul 1: Întinde brațul drept și îndepărtează-l de corp.
Pasul 2: Orientează pumnul spre stânga și îndreaptă degetul mijlociu.
Pasul 3: Rotește-ți mâna cu 90 grade în sensul acelor de ceasornic.

– Unde sfârșește o lumină rea?
– Într-o prismă!

Aceasta este o relatare adevărată petrecută în Munchen, Germania. Se pare că Heisenberg a fost oprit de un polițist de la circulație, care l-a întrebat:
– Dumneavoastră realizați cu ce viteză vă deplasați?
– Nu, dar știu întotdeauna unde mă aflu!, a răspuns Heisenberg.

– Care este cea mai simplă metodă de a observa efectul Doppler optic?
– Ieși în stradă și privește luminile mașinilor. Lumina mașinilor ce se îndreaptă spre tine este albă, iar a celor care se depărtează de tine este roșie.
Poate avea o pisică radioactivă 18 jumătăți de viață?
Principiul incertitudinii al lui Heineken: „Nu poți fi sigur niciodată de câte beri ai băut cu o seară în urmă”.Un fost student la politehnică s-a transferat la Institutul Teologic. Prelegere. Atipeste. Părintele se apropie și-l întreabă: – Ce este forța Dumnezeiască? Studentul, trezindu-se, răspunde repezit: – Masa Dumnezeiască ori accelerația Dumnezeiască!

Într-o celulă, trei deținuți discută:
-Tu cum ai ajuns aici?
-Pentru jaf și viol. Dar tu?
-Nimica toată, sa moară mama, am șutit din câteva case, am omorât două babe, dar și așa mureau că erau bătrane rău.
-Dar tu, bă? Ce-ai făcut?
-Fizică nucleară.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: